Seznam Mask 2016

 

Seznam Mask 26. Pustnega Karnevala 2016

#
Ime maske Opis maske
1
Kralj Matjaž in Bergmandelci Bergmandelci izpod Pece budno spremljajo, kaj se dogaja v deželi Kralja Matjaža. Vidijo, da so razmere težje in težje, zato so Kralja Matjaža in njegovo Alenčico prebudili, ju uredili in popeljali na ogled dežele. Tako so danes prispeli na Vir, da Kralj Matjaž poskrbi tudi za ta prisrčen kraj in njegove prebivalce, saj mu ni vseeno, kaj bo z njimi. Res so Bergmandelci malo navihani in nagajivi, a so v službi Kralja Matjaža in vsi skupaj upajo, da jim naslednjič ne treba priti zaradi težav v deželi.
2
Tminska pustna muzika Pust v Tolminu ima bogato tradicijo in ostaja sestavni del kulturno-zabavnega življenja Tolmincev.
Osrednji lik pustnih prireditev v Tolminu je Tminska Pustna Muzika, ki deluje že vse od leta 1955.  V lanskem letu so praznovali 60 letnico.
Tudi v letih, ko obširnih pustnih prireditev v Tolminu ni bilo, je Tminska Pustna Muzika s svojimi nastopi popestrila pustni utrip v mestu in hkrati prikazala življenje in ustvarjalnost Tolmincev, ki so se ob tem ljudskem običaju vedno izkazali kot domiselni in radoživi ljudje.
Letos se predstavljajo v kostumih Mušketirjev, le da so zamenjali meče za trobente. Tako se skupaj s kraljem in kraljico udeležjejo pustnih pohodov in so ena izmed najmočnejših vojska na karnevalih.
Posebna značilnost muzike so instrumenti, ki so po večini izdelani pozimi leta 1955 iz nerjavečega pleha, ki so ga iznajdljivi Tolminci našli v znamenitih ameriških vojaških UNRRA paketih po II.svetovni vojni, v katerih so bile tudi plehnate konzerve. Prav iz teh konzerv so najboljši tolminski kleparji izdelali prve instrumente na katere še danes s ponosom igrajo člani Tminske Pustne Muzike.
Ti so izkušeni, preizkušeni, najboljši tolminski muzikanti, kajti le oni lahko izvabijo iz plehnatih instrumentov pravilno melodijo. Glasbeni repertoar obsega 7 koračnic, 3 valčke in še vse ostale pesmi. Od leta 2009 imajo tudi svojo himno.
Tminska pustna muzika ima v svoji lasti preko 30 unikatnih instrumentov, več kompletov kostumov in zastav, kar jo dela znano in prepoznavno v širšem slovenskem prostoru in italijanskem zamejstvu.
3
Hiša na travniku Aerobičen team in cross fit team, oblečen v stilu Jane Fonda.
4
C(m)erar in njegovi klovni Prihaja premier in njegovi…
5
Air Prevc osvaja vesolje Smo mladi gasilci iz Topol, ki se z raketno družbo AIR PREVC podajamo v odkrivanje in osvajanj novih planetov in galaksi v širnem kozmosu.
6
Državni Minioni Državnii minioni, nikoli ne jamramo, vse kar rabimo ukrademo.

V mali deželici Sloveniji bivamo Minioni. Pri nas se službo najlažje dobi v državni upravi, zato je naš edini poklic državni sekretar. Naše plače so slabe, jamrati pa ne smemo, ker tako pravi naš šef. Med službenim časom hodimo v trgovino, kjer si vzamemo najboljšo pašteto, to je Cerar pašteta. Po potrebi tudi jušne kocke. Naše plače so polne dodatkov, vendar kljub temu uživamo v kraji.
7
Pirati s Karibov Pirate s Karibov s kapitanom Jackom Sparrowom:

V hudih neurjih so Pirati s Karibov s kapitanom Jackom Sparrowom doživeli brodolom. Viharji so jim uničili ladjo, so pa pirati uspeli pred valovi rešiti svoje zaklade in seveda rum. Ker jim je prišlo na uho, da premier Cerar, lepo ravna z lopovi in tatovi, so se ustavili pri nas in medtem, ko čakajo na novo ladjo, skrbno čuvajo svoje zaloge ruma in si ogledujejo veliko bogastvo, ki ga Slovenija premore. Zato bodite previdni, kajti pirati so kljub temu, da ne prejemajo dodatka za pripravljenost, vedno pripravljeni na dodaten zaslužek in  za prijaznimi obrazi piratov, ki delijo cekine, se prav gotovo skriva pravo gusarsko srce.
8
 Metulji Mi smo metulji, lepi in mični, o nektarju sanjamo in rožcam se klanjamo.
9
Lego kocke Vstopite v svet dobrih igrač – Lego kocke so najbolj priljubljena igrača na svetu. Edina igrača na svetu, ki so tako trpežna, da se z njo igra več generacij otrok, so praktično neuničljive  Danski mizarski mojster je leta 1932 ustanovil podjetje, moto podjetja je : LE NAJBOLJŠE JE DOVOLJ DOBRO!  Kocke omogočajo sestavljanje neskončno število različnih kombinacij, kar zelo pripomore k razvoju domišljije in ustvarjalnosti… Poizkusite, nikoli niste prestari za Lego:)
10
Hip Hop Squad Skupina hip-hop plesalk, hip-hop oblacila in glasba.
www-stricek-com-123
Malo večje lego kocke

 

#
Ime maske Opis maske
11
Krampusi Krampus ali po slovensko parkalj je stara keltska figura, ki jo je v 16.stoletju katoliška cerkev dodelila k svetemu Miklavžu.

Eggersdorf pri Grazu – Avstrija
12
Kloven  na monociklu Atrakcija na monociklu, kloven na monociklu.
13
Angry Birds Angry birds napada Vir.
14
Vir ima talent Vir ima polno talentov, ki segajo v sam vrh in ogromno obetajo! V goste smo povabili slavne žirante Branka, Ano, Metko in Ladota, da strokovno ocenijo naše izvrstne talente. Kdo jih bo najbolj navdušil, morda komu namenijo zlati gumb? Ano navdušujejo baletniki, tudi Branko ima svojega favorita med pevci. Vsi nastopajoči so res izjemno talentirani in navdušujejo s svojimi nastopi!
15
Graparji Člani Kulturnega pustnega društva Grapa prihajajo iz Idrije, kjer na vsako pustno soboto in na pustni torek na Placu organizirajo prireditev, imenovano KRAVNEVAL. Ta je dobila ime po kravi, maskoti društva in najstarejšem ohranjenem pustnem liku Graparjev iz Idrije. Poleg krave in pastirja so v pustni skupini na Viru še zastavonoša z graparskim pustnim praporjem, Idrijski knap, kljekljarica, kuhar, idrijski škafar, rudniški škratki – Berkmandeljci, petelin s kurjo druščino, Maša in medved ter Agro taksist, ki šverca sirijske begunke Iz Slovenije v Nemčijo.
16
Čebelice Nadeli smo si pustno masko ČEBELICE. Majhne, drobcene in konkretne čebelice in čebele smo se odločile, da odženemo zimo iz vaših krajev, prinesemo pa pomlad, sonce in dobro voljo.
Pripravili smo nekaj dobrot, pa med in medico, ki zdravita vse čebelarske zdrahe in afere, ki se jih je nakopičilo cel kup.
Če pestijo vas zdravstvene težave, zagotovo pozdravi jih medica. Nikar ne oklevaj, z medico hitro jih pozdravi, saj čebelar naš, ponosen in možat, ponudi jo prav rad. Zraven ponudimo ti še medenjak, da lačen po svetu vandral ne boš.
17
Orači iz Jablovca Smo pustna skupina Orači iz Jablovca, iz Haloz, katere vodja je Ernest Večerič.
Skupino sestavljajo pokači, gospodar in gospodinja, kujiči, sejalec ter koranti, ki preganjajo zimo, kličejo toplo pomlad ter bogato letino. Oblečeni so v kožuhe iz najrazličnejših kož domačih živali, v rokah imajo ježevko, na kapi navzgor obrnjene kravje rogove ter okrog pasu zvonce.
Pri vsaki hiši na dvorišče najprej stopijo pokači, ki s poki privabijo domače iz hiše. Nato do hiše stopi sejalec in vpraša domače, če bodo dali orati za debelo repo in za dobro letino. Potem kujiči s plugom, na koncu katerega je korant, zaorjejo po dvorišču, sejalec zaseje seme, gospodar in gospodinja pa obdarita pustne maske s kupico domačega vinčeka, štamperlom šnopsa in domačo klobaso, v zameno pa dobita jajca, klobase, krapiče in denar. Koranti še zaplešejo veseli ples, sejalec zaželi dobre letine,  nato pa vsi skupaj zapustijo dvorišče in se podajo po vasi naprej.
18
Narodno zabavni kremenčki Kremenčkovi iz Vira so že v kameni dobi igrali na harmoniko.
19
Svetovna politična elita So prišlji na 14 dnevni seminar o vladanju k pustni oblasti Stricek.
20
Minioni Prihajajo iz vasi Bevk, katera leži v osrčju Ljubljanskega barja. Bevške maškare so tako rekoč dediščina Bevk, saj sam začetek ne pomnijo niti najstarejši vaščani. 1962 je bilo prelomno leto, saj so Bevške maškare organizirale prvi samostojni karneval na Vrhniki, kateri je bil dolg 1km in na njem je sodelovala celotna vas. Posebnost je, da nimajo tradicionalno  masko, ampak so vsako leto oblečeni drugače.
Tako se nam letos predstavljajo kot Minioni. Minioni so na planetu že zelo dolgo, še dlje kot mi. Imajo svoja zanimiva imena, katera ne znam niti izgovoriti. Njihov cilj je, da služijo najbolj zlobni barabi na planetu. Najti gospodarja je bilo zelo lahko, vendar ga obdržati pri življenju,  je pa nekaj povsem drugega. Tako, danes še vedno hodijo po planetu in iščejo najbolj zlobno barabo. So zelo prijazni, vendar pa ljubijo banane. Če jih imate pri sebi, tecite, da vas ne ulovijo. In če mislite da ste baraba, potem se le oglasite pri njih, služili vam bodo zvesto.
www-stricek-com-126
Pustna vlada

 

#
Ime maske Opis maske
21
M&M – si Smo barviti, okrogli, zabavni, veliki, najboljši in najslajši bonboni. Predstavili se bomo v različnih tematskih vlogah, poskrbeli bomo za pravo sladko zabavo in tudi za to, da bodo najmlajši obiskovalci poskusili najbolj slastne čokoladne bonbončke. Se že veselimo zabavnega druženja!
22
Grini Nadvse prikupno in vedno nasmejano zeleno bitje je priljubljeni vesoljček Grini, ki vestno skrbi za čisto okolje. Grinijev moto je: “Najboljši odpadek je tisti, ki sploh ne nastane!”, najbolj pa je vesel, ko vidi, kako zelo pametni in pridni so otroci pri varovanju okolja. Grinastičen pozdravček!
23
Virska pustna oblast Zupan Župan z spremstvom
24
Maskota Pustne sekcije Striček Striček
25
Kurenti Kurenti Ormož
26
Vranski generali – Vranarji Vranski generali Vranarji smo organizatorji pustnega karnevala na Vranskem.
27
Godba Domžale Godba Domžale že vseh 132 let svojega delovanja sodeluje na virskem karneval. Najboljšejša godba na Luni in Marsu, v Sloveniji pa peta najboljša glede na lansko tekmovanje najboljših godb, je bila lani tudi na obisku v Franciji. Letos jo med drugim čaka še koncert s klapo Cambi in gostovanje v Srbiji.
28
Solinarjevo afriško pleme   Afriško pleme se je po pomoti znašlo s splavom v Jadranskem morju. Nihče ne ve, kako so pripljuli do naše Obale. Govorijo poseben jezik, zato jih nihče ne razume. Na srečo so naleteli na solinarja Luigia. Slednji je ravno požel zadnji kilogram letošnje zimske soli v Sečoveljskih solinah. Afričanov se je solinar usmilil in jim zdaj poskuša pomagati po svojih najboljših močeh. Že nekaj dni se s starim solinarskim traktorjem vozijo po zahodni Sloveniji in iščejo zavetišče za njih, a so do sedaj neuspešni.
29
Prevojski Škratki  Srčkani škratki, ki prihajajo iz Prevoj pri Lukovici, so majhna simpatična bitja, pridnih rok, majhnih nog in lenih riti 🙂
30
Vitezi Vitezi iz Ribnice
www-stricek-com-117
Slastni M&M-si

 

#
Ime maske Opis maske
31
Smeškoti Smeškoti
32
Rekreacijski center Rekreacijski center
33
Kekčeva dežela Kekec in njegova druščina