Seznam mask 2023

Seznam Mask 20. Pustnega Karnevala 2023

#
Ime maske Opis maske
1
Predsednik Pustne sekcije STRIČEK – Vir Predsednik Pustne sekcije STRIČEK – Vir v svoji limuzini s spremstvom!
  2 Maskota STRIČKA Že 33 let razveseljuje staro in mlado in jih vabi k PUSTU!
3
Godba Domžale
4
TMINSKA PUSTNA MUZIKA Srednji lik pustnih prireditev v Tolminu je Tminska Pustna Muzika, ki deluje že vse od leta 1955. Posebna značilnost muzike so instrumenti, ki so po večini izdelani pozimi leta 1955 iz nerjavečega pleha, ki so ga iznajdljivi Tolminci našli v znamenitih ameriških vojaških UNRRA paketih po II.svetovni vojni, v katerih so bile tudi plehnate konzerve. Prav iz teh konzerv so najboljši tolminski kleparji izdelali prve instrumente na katere še danes s ponosom igrajo člani Tminske Pustne Muzike. Ti so izkušeni, preizkušeni, najboljši tolminski muzikanti, kajti le oni lahko izvabijo iz plehnatih instrumentov pravilno melodijo. Glasbeni repertoar obsega 7 koračnic, 3 valčke in še vse ostale pesmi. Tminska pustna muzika ima v svoji lasti preko 30 unikatnih instrumentov, več kompletov kostumov in zastav, kar jo dela znano in prepoznavno v širšem slovenskem prostoru in italijanskem zamejstvu. Tminska Pustna Muzika je tudi uradna spremljevalka Tminskega grofa Coroninija in njegove žene. Zaradi vsega naštetega jo Tolminci in okoličani upravičeno imenujejo Poslednja Tminska Legenda.
5
ED ORAČI JABLOVEC Smo Etnografsko društvo Orači Jablovec iz občine Podlehnik, katere vodja je Ernest Večerič. Skupino sestavljajo pokači, gospodar in gospodinja, kujiči, sejavec ter koranti, ki imajo navzgor obrnjene rogove, preganjajo zimo, kličejo toplo pomlad ter bogato letino. Pri vsaki hiši na dvorišče najprej stopijo pokači, ki s poki privabijo domače iz hiše. Nato do hiše stopi sejavec in vpraša domače, če bodo dali orati za debelo repo in za dobro letino. Nakar kujiči s plugom zaorjejo po dvorišču, sejavec zaseje seme, gospodar in gospodinja pa domače obdarita s kupico domačega vinca in domačo klobaso, v zameno pa dobijo jajca, klobase, krapiče in denar. Koranti še zaplešejo veseli ples, sejavec zaželi dobre letine, nato pa vsi skupaj zapustijo dvorišče in se podajo po vasi naprej.
6
7 MILJ POD MORJEM
“Če verjamete, ali ne, tudi pod gladino morja je danes veliki morski karneval.
Če se potopite globoko, zares globoko, lahko zagledate malo hobotnico, ki v ritmu glasbe s svojimi osmimi lovkami vrti morskega konjička, pa nežno meduzo, ki se muza pred rakcem in morsko veternico, ki ljubosumno skriva klovnsko ribico. A najbolj strašen od vseh je morski pes, ki lačen išče svoj prigrizek. Ojej, le kaj bo z našim potapljačem? Mu bo uspelo videti vse to čudo in pravočasno zapustiti zabavo?”
7
SNEGULJČICA IN SEDEM PALČKOV Iz Pustnega društva Goriča vas prihaja Sneguljčica s svojim palčki, ki globoko v Ribniško-Kočevskih gozdovih kopljejo zlato rudo in skrivajo lepo Sneguljčico pred hudobno mačeho. Palčki so izvedeli, da se v okolici Vira in Domžal nahajajo rudniki z redkim radioaktivnim uranom. Zato so se podali na pot in preko gozdov prišli iz Ribniškega območja, saj v času visokih cen elektrike v Ribnici načrtujejo izgradnjo nuklearne elektrarne in uranova ruda je neprecenljiva…a naj ostane skrivnost, da je Sneguljčica še živa, saj je zlobna mačeha neprestano na preži in rdeče jabolko je zelo vabljivo…
8
ČAPLJA Ročno izdelane lesene maske, ki predstavljajo krave, ovce, koze, ptice… Prihajamo iz PODTUREN, MEĐIMURJE HRVAŠKA.
9
DOMŽALSKE MAŽORETKE IN TWIRLERICE – PIŽAMA PARTY Domžalske mažoretke in twirlerice
vadijo na vseh osnovnih šolah v občini Domžale že osmo leto.
Letos je prvo šolsko leto, ko po koronski pauzi spet lahko nastopajo tudi na pustovanju na Viru.
Mlajša dekleta so že včeraj nastopila na otroški pustni paradi, danes pa so z nami dekleta, ki trenirajo že malo dlje časa. Prave damice.
Danes oblečene v PIŽAMA PARTY. Tudi sicer so rade skupaj in uživajo v nastopih.
Vadijo tako twirling šport kot tudi mažoretni ples.
Z obema vrstama plesov so se predstavile tudi na današnji povorki.(lepo prosim, če nas lahko daste v povorko pred GODBO DOMŽALE, saj bomo korakale na njihovo glasbo).
10
www-stricek-com-123
Malo večje lego kocke
#
Ime maske Opis maske
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
www-stricek-com-126
Politični veljaki
#
Ime maske Opis maske
21
22
23
24
 25
26
  
www-stricek-com-117
Predsednikova limuzina