Seznam Mask 2017

 

Seznam Mask 27. Pustnega Karnevala 2017

#
Ime maske Opis maske
1
Predsednik Pustne sekcije STRIČEK – Vir Predsednik Pustne sekcije STRIČEK – Vir v svoji limuzini s spremstvom!
  2  Maskota STRIČKA Že 27 let razveseljuje staro in mlado in jih vabi k PUSTU!
3
Kulturno društvo godba Domžale Godba Domžale Godba Domžale ima za sabo več kot 130-letno zgodovino, saj je bila ustanovljena že leta 1884. Članice in člani Godbe Domžale, ter dirigent Damjan Tomažin, se še vedno z veseljem spominjajo leta 2015 in uspeha na tekmovanju v najvišji, koncertni težavnostni skupini slovenskih pihalnih orkestrov. Dosegli smo zlato plaketo in posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Godba Domžale se je s tem rezultatom postavila ob bok najboljšim slovenskim pihalnim orkestrom in dokazala, da poleg izjemne popularnosti (tretja najbolj popularna godba po izboru Nedeljskega dnevnika pred leti) sodi med pet najboljših v Sloveniji. Veliko energije godba posveča vajam korakanja, na ta način je postala vešča show programa in privlačna za različne mažoretne skupine in tovrstne festivale. Avgusta lani smo se tako vrnili z velikega festivala bikoborb, glasbe in vsesplošne zabave, iz mesta Dax v Franciji. Tam smo med svetovnimi glasbenimi zasedbami predstavljali Slovenijo in s show programom nastopili v pravi bikoborski areni. Od organizatorjev festivala smo hitro prejeli nova povabila in odločili smo se, da letos marca odrinemo v Španijo na mednarodni glasbeni festival v znanem festivalskem mestu Castelon de la Plana – Festival de Magdalena. Sicer je bilo leto 2016 je pestro z majskim koncertom dobro poznane Klape Cambi in sodelovanje na musikalu Annie v Radomljah in številnimi promenadnimi koncerti in drugimi standardnimi nastopi. Ob koncu leta smo povsem napolnili domžalsko športno dvorano s tradicionalnim prazničnim koncertom in z gostom, legendarnim Alfijem Nipičem.
4
 Morsko dno Iz mrzlega vesolja, smo se letos Topolski gasilci spustili na koralno dno tropskega morja. Presenečeni smo ugotovili, da se tudi morska bitja rada igrajo in zabavajo. V igri z mehurčki najbolj uživata konjička, z njima pa tudi ostali prebivalci morskih globin. Mehurčkova igra je v bližino privabila še morski deklici, nam pa vlila upanje, da zima čimprej mine ni se resnično odpravimo v morske globine.
5
 Lubenice Kakor pustni krofi so debele, te rdeče, zapeljive pustne šeme. Sladke krofe jejmo zdaj za pusta, lubenice pa pustimo do avgusta. Naj bodo še tako mamljive, Vendar danes niso dosegljive. Ko pa pustne šeme bodo zimo odgnale, k nam poletno sonce pripeljale, takrat lubenice bodo sladke, zrele, vam na voljo vse vesele.
6
Društvo Tminska Pustna Muzika TMINSKA PUSTNA MUZIKA Pust v Tolminu ima bogato tradicijo in ostaja sestavni del kulturno-zabavnega življenja Tolmincev. Osrednji lik pustnih prireditev v Tolminu je Tminska Pustna Muzika, ki deluje že vse od leta 1955. Tudi v letih, ko obširnih pustnih prireditev v Tolminu ni bilo, je Tminska Pustna Muzika s svojimi nastopi popestrila pustni utrip v mestu in hkrati prikazala življenje in ustvarjalnost Tolmincev, ki so se ob tem ljudskem običaju vedno izkazali kot domiselni in radoživi ljudje. Letos se predstavljajo v kostumih Škotov, le da so instrumente malo zamenjali. Tako oboroženi se udeležujejo pustnih pohodov in so ena izmed najmočnejših vojska na karnevalih. Posebna značilnost muzike so instrumenti, ki so po večini izdelani pozimi leta 1955 iz nerjavečega pleha, ki so ga iznajdljivi Tolminci našli v znamenitih ameriških vojaških UNRRA paketih po II.svetovni vojni, v katerih so bile tudi plehnate konzerve. Prav iz teh konzerv so najboljši tolminski kleparji izdelali prve instrumente na katere še danes s ponosom igrajo člani Tminske Pustne Muzike. Ti so izkušeni, preizkušeni, najboljši tolminski muzikanti, kajti le oni lahko izvabijo iz plehnatih instrumentov pravilno melodijo. Glasbeni repertoar obsega 7 koračnic, 3 valčke in še vse ostale pesmi. Od leta 2009 imajo tudi svojo himno. Tminska pustna muzika ima v svoji lasti preko 30 unikatnih instrumentov, več kompletov kostumov in zastav, kar jo dela znano in prepoznavno v širšem slovenskem prostoru in italijanskem zamejstvu.
7
 Obrški prutarji OBŔŠKI PRUTARJI (predstavitev stare izvirne maske z Velíkega Obréža pri Dobovi) Vaščani Velíkega Obréža pri Dobovi smo obudili tradicijo Obŕških prutarjev, ki so že pred pol stoletja preganjali zimo. Na pustni torek gremo po vasi kot nekoč. Vaščani nas toplo sprejmejo. Nekateri starejši se še spominjajo dogodkov iz svoje mladosti in marsikatero oko se orosi. Gostujemo po Sloveniji in tudi po sosednji Hrvaški. Obŕški prutar – Obŕški, ker prihajamo iz vasi Velíki Obréž pri Dobovi; prutarji pa zato, ker v rokah nosimo prute – dolge leskove kole, s katerimi preganjamo zimo. Na glavi imamo »turn« iz kartona, na katerem so pangelci – trakovi. Obraz nam zakriva larfa – preprosta maska iz kartona. Zgoraj imamo belo laneno rubačo – srajco, čez njo pa črn lajbič – brezrokavnik. Spodaj oblečemo zelene bregeše – hlače, ki so bile prvotno bele, vendar so se z leti zaradi zaščitenega močvirnatega področja Jovsi obarvale v varovalno zeleno barvo. Obujemo zelene črevlje – škornje, na katerih so zvončki, ki oznanjajo prihod pomladi. Skupinsko masko popestri harmonikar, ki prut zamenja s svojim instrumentom, in fant, ki namesto pruta v roki, na ramenih nosi koš, v katerem so dobrine za okrepčitev naše skupine. Več o zgodovini Obŕških prutarjev si lahko preberete v knjigi Primoža Hienga z naslovom »Pod masko skrit in norčavo odkrit«.
8
 Kitajčki Skupina iz Kočevja – »Kitajčki« smo vesela in pisana druščina ustvarjalcev in ljubiteljev mask iz Kočevja. Na različnih karnevalih se predstavljamo že 12 let ( pri vas smo prvič ). Letos smo veseli Kitajčki. predstavljamo kako so tradicionalni Kitajci, s ststožčastimi klobuki in luknjastimi oblačili, delali na riževih poljih; riž prevažali v vozih in ga nosili v košarah. Delali so pridno in naporno. Mi delali ne bomo, tukaj smo, da bo zabavno in veselo; namesto riža pa prinesli smo bonbone.
9
 Kurenti iz Ormoža  Čisto malo spijemo!
10
 Kekčeva dežela Kekčeva dežela, Bedanec, Pehta, Kekec, Rožle, Brincelj, Mojca,… bodo predstavili člani Društva za ohranjanje vaških običajev iz Zbilj.
www-stricek-com-123
Malo večje lego kocke

 

#
Ime maske Opis maske
11
 Vir Fest Poslušte dragi moji obiskovalci! Pred vami je skupina iz VIRA, k ma fulll PERA!!! Ga ni človeka, da nas maltretira, za nas ne obstaja nobena ovira, da nebi imel mira in nebi spili tega PIRA! Ker mi smo z VIRA!!!!!
12
 Lectova srca Naša maska predstavlja eno najstarejših obrti pri nas -LECTOVA SRCA. Danes si zaljubljenci pošiljajo SMS sporočila in se družijo na facabooku. Nekoč pa so fantje svojim ljubim podarili lectovo srce, na katerem je bil pritrjen listek z izrekom. Podarimo si torej srčke, podarimo jih iz srca. Podarimo jih ob vsakodnevnih priložnostih, v znak ljubezni, prijateljstva, hvaležnosti, sreče. To je tisto kar šteje. Še najlepše pa je, ko iskreno podarimo svoje srce.
13
 JOLLY – Limited edition Svet okoli nas ni črno-bel. Je lep in pisan, ponuja se nam v množici različnih barv. NORO željni kreativnega izražanja, prihajamo unikatni, norčavi, energični,… JOLLY-ji s svojimi ergonomsko oblikovanimi barvicami vseh barvnih palet. Obarvali bomo pustno deželo Vir in za sabo pustili velike sledi 🙂
14
ORAČI IZ JABLOVCA PRI PODLEHNIKU Smo pustna skupina Orači iz Jablovca pri Podlehniku, katere vodja je Ernest Večerič in šteje okrog 30 članov. Skupino sestavljajo pokači, gospodar in gospodinja, kujiči, sejavec ter rogati koranti. Pri vsaki hiši na dvorišče najprej stopijo pokači, ki s poki privabijo domače iz hiše. Nato do hiše stopi sejavec in vpraša domače, če bodo dali orati za debelo repo in za dobro letino. Nato kujiči s plugom zaorjejo po dvorišču, sejavec zaseje seme, gospodar in gospodinja pa domače obdarita s kupico domačega vinčeka in domačo klobaso. Za dobroto so nagrajeni z jajci, klobasami, krapiči in denarjem. Koranti še zaplešejo veseli ples, sejavec zaželi dobre letine, nato pa vsi skupaj zapustijo dvorišče in se podajo po vasi naprej.
15
 PUST MOZIRSKI Pustovanje v Mozirju ima ze 126 let tradicije. Posebnost je pustna oprava, ki obsega bele hlace, belo srajco, crn frak, crn cilinder in pisan metuljcek. S sabo imamo tudi pustno kraljico Evo II ter nagrajeno masko iz nase pustne maskarade
16
 Spuži kvadratnik Predstavljamo vam veselo druščino Spuži Kvadratnikov. Spuži Kvadratnik je najbolj optimistična spužva, kar jih živi v vseh oceanih. Živi v ananasu in ima veliko prijateljev, saj je vedno pripravljen na zabavo. Ne zgolj zabavo, Spuži Kvadratnik pošilja tudi pomembno sporočilo. Bodi, kar si, bodi ti! Pomembni so pogum, hrabrost in radovednost. Pa na pozabi na resnicoljubnost in prijaznost. Kar počneš, počni s strastjo in domišljijo, vedno, ampak res vedno ohrani optimizem! Naj se zabava prične!
17
 Plemiška družina Vitez; vojak Angleškega dvora v bojni opravi z orožjem Oproda; vitezev vajenec v bojni opravi z orožjem Dvorna dama; vitezev žena in mati bodočega viteza – prebivalka dvora
18
 2017 rožic iz Nožic Letos 2017 rožic prihaja na Vir iz Nožic. Vse dežele smo prepotovali, boleznim in križem nasprotovali. V svet zdravja in arom vas bomo popeljali, ob skodelici čaja boste pokramljali. Skratka, mi smo čajčki raznorazni, hitro nas skuhaj, šalčko izprazni. Če pa že čaja ne želiš, najboljši Martin kofe dobiš.
19
 50 odtenkou (P)TIČA Poglejte sedaj Bevške maškare! Prihajajo iz vasi Bevk, katera leži v osrčju Ljubljanskega barja. Bevške maškare so tako rekoč dediščina Bevk, saj sam začetek ne pomnijo niti najstarejši vaščani. 1962 je bilo prelomno leto, saj so Bevške maškare organizirale prvi samostojni karneval na Vrhniki, kateri je bil dolg 1km in na njem je sodelovala celotna vas. Posebnost je, da nimajo tradicionalne maske, ampak se vsako leto oblečejo drugače. Letos se nam predstavljajo kot znanilci pomladi. Prileteli so med nas in s seboj prinesli veliko dobre volje. Ampak pozor to niso navadni ptiči, imajo prirojeno napako. So brez kril in zato tudi ne letijo. Čeprav ne odletijo v tople kraje točno vedo kdaj nastopi pomlad in tako nam vsako leto tukaj na karnevalu pomagajo pregnati zimo. Prinašajo dobro voljo, trosijo veselje in ker ne letijo ste lahko veseli saj se vam ne morejo posrati na glavo.
20
 SIMPSONI Smo dolgo potovali in vas iskali, se vse do Vira pripeljali, da bi vas spoznali, vendar Vir ta pravi nismo izbrali. Morski zrak smo zaužili in se v pravo stran obrnili, Vir pri Domžalah smo odkrili. Ker SIMPSONI iz Krškega vemo, da nas boste pogostili, se bomo še velikokrat vrnili.
www-stricek-com-126
Politični veljaki

 

#
Ime maske Opis maske
21
 Goričovska kamejla  Goričovska kamejla
22
 Kalimero s spremstvom  Vrnil se je kalimero
23
 Trump na obisku na Viru Trump je obiskal Vir ker je dobil informacije da oblast pustne sekcije Striček v 14-dneh napolni občinsko blagajno in pri tem bo pomagal tudi on da propadla industrija v Domžalah zopet zaživi.
24
 Krampusi Krampus ali po slovensko parkelj je stara kletska figura, ki jo je v 16. stoletju katoliška cerkev dodelila k svetemu Miklavžu.
25
 VIRSKE DOMINE  Bele elegantne zapeljive,…..
26
 Čebelice in čebelar  Prihaja pomlad in prve čebelice so že na delu, čebelar pa lepo skrbi da se imajo čebelice lepo.
www-stricek-com-117
Predsednikova limuzina