Seznam mask 2023

Seznam Mask 20. Pustnega Karnevala 2023

#
Ime maske Opis maske
1
Predsednik Pustne sekcije STRIČEK – Vir Predsednik Pustne sekcije STRIČEK – Vir v svoji limuzini s spremstvom! Predsednik je letos prisoten zgolj virtualno, ker mu to omogoča tehnologija. Lahko pazite, da je bilo na njem izvedenih kar nekaj plastičnih operacij, kot se pritiče takim zvezdam. Prosim pomahajte, ko ga boste zagledali oziroma prepoznali predsednika PSS oz. trenutnega župana Petra Kosca – Pipija.
  2 Maskota STRIČKA Že 33 let razveseljuje staro in mlado in jih vabi k PUSTU! Voznik Ivan Hočevar – Staretov Ivan
3
Godba Domžale Ste vedeli, da je Godba Domžale stara že 139 let? In že celih 139 let godbenice in godbenike vso energijo vlagajo v različne vaje samo zaradi enega samega gala spektakla, in to pustne povorke na Viru. No, k sreči godbo sproti pomlajujejo, tako da še vedno odlično zgleda. In samo zaradi Strička in njegove pustne povorke Godba Domžale danes sodi v najvišjo, umetniško skupino slovenskih godb, v zadnjem obdobju pa je postala vešča show programa, s čimer je postala privlačna za različne mažoretne skupine in tovrstne mednarodne festivale. Letos se bo godba udeležila več tekmovanj, kjer bodo predstavili svoje znanje, sicer pa godbenice, godbenike in dirigenta Gregorja Vidmarja lahko vidite na najrazličnejših prireditvah v Domžalah in drugod.
4
TMINSKA PUSTNA MUZIKA Srednji lik pustnih prireditev v Tolminu je Tminska Pustna Muzika, ki deluje že vse od leta 1955. Posebna značilnost muzike so instrumenti, ki so po večini izdelani pozimi leta 1955 iz nerjavečega pleha, ki so ga iznajdljivi Tolminci našli v znamenitih ameriških vojaških UNRRA paketih po II.svetovni vojni, v katerih so bile tudi plehnate konzerve. Prav iz teh konzerv so najboljši tolminski kleparji izdelali prve instrumente na katere še danes s ponosom igrajo člani Tminske Pustne Muzike. Ti so izkušeni, preizkušeni, najboljši tolminski muzikanti, kajti le oni lahko izvabijo iz plehnatih instrumentov pravilno melodijo. Glasbeni repertoar obsega 7 koračnic, 3 valčke in še vse ostale pesmi. Tminska pustna muzika ima v svoji lasti preko 30 unikatnih instrumentov, več kompletov kostumov in zastav, kar jo dela znano in prepoznavno v širšem slovenskem prostoru in italijanskem zamejstvu. Tminska Pustna Muzika je tudi uradna spremljevalka Tminskega grofa Coroninija in njegove žene. Zaradi vsega naštetega jo Tolminci in okoličani upravičeno imenujejo Poslednja Tminska Legenda.
5
ED ORAČI JABLOVEC Smo Etnografsko društvo Orači Jablovec iz občine Podlehnik, katere vodja je Ernest Večerič. Skupino sestavljajo pokači, gospodar in gospodinja, kujiči, sejavec ter koranti, ki imajo navzgor obrnjene rogove, preganjajo zimo, kličejo toplo pomlad ter bogato letino. Pri vsaki hiši na dvorišče najprej stopijo pokači, ki s poki privabijo domače iz hiše. Nato do hiše stopi sejavec in vpraša domače, če bodo dali orati za debelo repo in za dobro letino. Nakar kujiči s plugom zaorjejo po dvorišču, sejavec zaseje seme, gospodar in gospodinja pa domače obdarita s kupico domačega vinca in domačo klobaso, v zameno pa dobijo jajca, klobase, krapiče in denar. Koranti še zaplešejo veseli ples, sejavec zaželi dobre letine, nato pa vsi skupaj zapustijo dvorišče in se podajo po vasi naprej.
6
7 MILJ POD MORJEM
“Če verjamete, ali ne, tudi pod gladino morja je danes veliki morski karneval.
Če se potopite globoko, zares globoko, lahko zagledate malo hobotnico, ki v ritmu glasbe s svojimi osmimi lovkami vrti morskega konjička, pa nežno meduzo, ki se muza pred rakcem in morsko veternico, ki ljubosumno skriva klovnsko ribico. A najbolj strašen od vseh je morski pes, ki lačen išče svoj prigrizek. Ojej, le kaj bo z našim potapljačem? Mu bo uspelo videti vse to čudo in pravočasno zapustiti zabavo?”
7
SNEGULJČICA IN SEDEM PALČKOV Iz Pustnega društva Goriča vas prihaja Sneguljčica s svojim palčki, ki globoko v Ribniško-Kočevskih gozdovih kopljejo zlato rudo in skrivajo lepo Sneguljčico pred hudobno mačeho. Palčki so izvedeli, da se v okolici Vira in Domžal nahajajo rudniki z redkim radioaktivnim uranom. Zato so se podali na pot in preko gozdov prišli iz Ribniškega območja, saj v času visokih cen elektrike v Ribnici načrtujejo izgradnjo nuklearne elektrarne in uranova ruda je neprecenljiva…a naj ostane skrivnost, da je Sneguljčica še živa, saj je zlobna mačeha neprestano na preži in rdeče jabolko je zelo vabljivo…
8
ČAPLJA Ročno izdelane lesene maske, ki predstavljajo krave, ovce, koze, ptice… Prihajamo iz PODTUREN, MEĐIMURJE HRVAŠKA.
9
DOMŽALSKE MAŽORETKE IN TWIRLERICE – PIŽAMA PARTY Domžalske mažoretke in twirlerice
vadijo na vseh osnovnih šolah v občini Domžale že osmo leto.
Letos je prvo šolsko leto, ko po koronski pauzi spet lahko nastopajo tudi na pustovanju na Viru.
Mlajša dekleta so že včeraj nastopila na otroški pustni paradi, danes pa so z nami dekleta, ki trenirajo že malo dlje časa. Prave damice.
Danes oblečene v PIŽAMA PARTY. Tudi sicer so rade skupaj in uživajo v nastopih.
Vadijo tako twirling šport kot tudi mažoretni ples.
Z obema vrstama plesov so se predstavile tudi na današnji povorki.(lepo prosim, če nas lahko daste v povorko pred GODBO DOMŽALE, saj bomo korakale na njihovo glasbo).
10 RAZPOSAJENE IN RADOŽIVE SONČNICE Predstavljamo voljo do življenja. V slogi je moč, v druženju je smisel prihodnosti.
www-stricek-com-123
Malo večje lego kocke
#
Ime maske Opis maske
11
MEGLA LITKO d.o.o. – energija prihodnosti Že nekaj časa je najbolj uspešen tisti, ki se dobro spopada z energetsko krizo. Ko je Litko, maskota Litijskega karnevala letos tik pred karnevalom pokukal iz Rudnika Sitarjevec in pogledal v to litijsko zamegljeno dolino, mu je takoj postalo jasno. Njegovi orjaški možgani, hitrejši od vsake do sedaj poznane umetne inteligence, so samo nekaj minut PRERAČUNAVALI situacijo. Potem pa takoj postregli s formulo. Ta iz megle v zelo enostavnem kemijskem postopku pridela čisto energijo. Postopek, ki bi si ga doslej lahko izmislil le Tesla. Ta energija je vsestransko uporabna, za skladiščenje pa potrebujemo le navaden balonček. Je popolnoma čista in jo priporočajo vsi okoljevastveni strokovnjaki. Priklanja se ji vsa svetovna elita od Joa Bidena do Roberta Goloba – čarovnika v energetiki in politiki. Vi pa lahko izbirate med plinom, ki ga ponuja Putin, nafto, ki jo ponuja arabski šejk ali pa meglenim koktajlom, ki ga ponuja edini distributer MEGLA LITKO d.o.o.. Izkoristite priložnost za brezplačno testiranje novega energenta!
12
Moja Rožica Vrtnarji smo bili pridni kot čebelice in smo redno zalivali……včasih tudi rožice. Vsako leto nam zraste kakšna nova . Niti dež, sneg, toča skratka nič ne ustavi naših zelo velikih rožic. Drage gospe, ker pa jih imamo toliko vam jih tudi posodimo. Rožice seveda. Naročite jih že danes in vam posodimo kakšnega vrtnarja, da pride k vam s svojim orodjem in uredi vaš vrtiček, zalije cvet tako kot se zagre. Vse gospe do sedaj so bile zelo navdušene kako vrtnarji zalijemo cvet. Se redno vračajo, ker še niso dobile boljšega vrtnarja. Pa povejte še prijateljicam.
13
Graparji iz Idrije Člani Kulturnega pustnega društva Grapa prihajo iz Idrije. Kot vsako leto se v povorki predstavljajo z nekaterimi tradicionalnimi pustnimi liki. Na karneval pa so letos pripeljali vlak smrti slovenskega plačnega sistema. Na njem sedijo policist, zdravnik, medicinska sestra, učitelj, nuna, šolar, kulturnik, vojak, gasilec in sodnik. V povorki pa prevažajo tudi premični čebeljnak za urbano čebelarjenje, s katerim v splošni prehranski draginji skrbijo za samooskrbo. Za zagotavljanje večje energetske neodvisnosti pa sta na strehi čebelnjaka nameščeni tudi fotovoltaična in vetrna elektrarna.
14
SIMPSONI Ob 15. obletnici Simpsonov iz Krškega. Smo smo spet med vas se vrnili, ker pred tremi leti smo se pri vas dobro počutili. Tudi letos z vami se bomo zabavali in poveselili, ter nekaj dobrega popili, čez leto pa se spet k vam vrnili. Vaši Simpsonovi.
15
Čarovnice Čarovnice, čarovnice – kaj smo vam zakuhale. Tokrat nič slabega. Odprle smo štorijo »ščurkov kotel«, kjer v skladu z evropsko zakonodajo strežemo sodobno hrano: črvivo juho, pajkova rebrca, ocvrte deževnike, ušivo solato, žužkovo čorbo. Pečemo sladke krofe z marmelado iz lubadarjev in za zdravje še šilce rebrovega žganja. Za inovativno kuhinjo smo nedavno dobile mišelinovo zvezdico in državno priznanje »jabolko izdiha«.
16
Gradska glasba Opuzen Opuzen je 700 let staro mestece ob izlivu reke Neretve na skrajnem jugu Hrvaške, poznano kot “hrvaška Kalifornija” zaradi prostranih polj mandarin, dolgih peščenih plaž in raja za kajt turizem.
Gradska glasba Opuzen je bila ustanovljena leta 1947 in od takrat deluje neprekinjeno. V letu 2022 je praznovala 75. obletnico delovanja, praznovanje pa je popestril orkester Godbe Domžale in s tem, upamo, da smo sklenili veliko prijateljstvo. V orkestru igra 40-45 glasbenikov, od tega jih več kot 70 % prihaja iz Glasbene šole Opuzen. Nastopali smo po vsej bivši državi ter v Avstriji, Slovaški, Italiji, v letih 2006 in 2009 pa smo bili tudi uradna zasedba FECC (Federacija evropskih karnevalskih mest), kjer smo še vedno redni člani.
Naš program vključuje vse glasbene zvrsti.
17
Pustno društvo Goriča vas Skupina predstavlja bajko o nastanku Ribnice in kako je Ribnica dobila ime. Ribe spremljajo hudomušni Ribničani, ki so prodajali suho robo po svetu in zabavali gospodinje, ki so jim prodajali kuhalnice, dilce, žlice, rešeta… Prilagamo Bajko o nastanku Ribnice.  Sedanja Ribniška dolina je bila nekoč ogromno jezero. V njem je bilo veliko rib – velikih in majhnih. Med njimi je živela tudi zlata ribica. Bila je krasotica. V Veliki gori pa je takrat živel velikan. Podnevi je spal, ponoči pa je hodil lovit ribe na jezero. Zlata ribica mu je pri lovu pomagala, s tem da je svetila. Ker v Suhi krajini ni bilo vode, so hodili k jezeru ponjo. Nekoč, ko so prišli zajemat, so z njo zajeli tudi zlato ribico. Vrgli so jo med kamenje, kjer je okamnela. Velikan se je zbudil iz spanja in je šel kot ponavadi lovit. Zlata ribica mu ni prišla svetit. Iskal jo je, a je ni našel. Tedaj se je strašno razjezil, lomil je stene in jih metal v jezero. Vse je izruval, kar mu je prišlo pod roke: drevesa in grmovje. V jezeru so nastale velike rupe, kamor je odtekla voda. Jezero je tako izginilo, na dnu pa je ostalo mnogo rib. Iz vseh krajev so ljudje hodili ponje z vozovi, zato je ta kraj dobil ime – RIBNICA. V spomin na ta dogodek ima Ribnica še danes v svojem grbu ribo.
18
Ciganska svatba Živela sta cigan in ciganka. Nekega dne sta spoznala, da sta zelo zaljubljena (ampak ne v baker) zato sta se odločila da se bosta cigansko poročila. Povabila sta cigane iz Vira in svatba se pred vami je začela.
19
Divje punce iz zahodnega Vira Danes na divjem zahodu.
Včasih so fantje pili pivo iz krigljev, danes dekleta sekajo šilca kratkih.
John za šankom komaj dohaja divja dekleta.
V saloon viharno vstopi razbojnica Lindsi.
Prestrašen John na pomoč pokliče šerifa Willa, ki kot orkan prijaha na svojem rjavem žrebcu Goldiju.
Razplamti se hud boj med razbojnico Lindsi, šerifom Willom in divjimi dekleti. Streli letijo na vse strani.
Šerifu Willu uspe ukrotiti razbojnico Lindsi in jo vklenjeno priveže za konja in odvleče v arest.
Pijanka v saloonu se nadaljujeeeeee.
20
A je to A je to
www-stricek-com-126
Politični veljaki
#
Ime maske Opis maske
21
Vranski generali Organizatorji pustnega karnevala na Vranskem
22
KRALJICA MOROSTA »ŽABA« POGLEJTE SEDAJ BEVŠKE MAŠKARE !
PRIHAJAJO IZ ČUDOVITE BARJANSKE VASI »BEVKE« !
TRADICIJA BEVŠKIH MAŠKAR JE ŽE ZELO DOLGA, SAJ ZAČETKA PRAZNOVANJA PUSTA V BEVKAH NE POMNIJO NITI NAJSTAREJŠI VAŠČANI.
PRVI PUSTNI KARNEVAL NA VRHNIKI, KI SO GA SAMOSTOJNO ORGANIZIRALE BEVŠKE MAŠKARE SEGA V LETO 1962.
TAKRAT SE JE POVORKA BEVŠKIH MAŠKAR PRVIČ PREDSTAVILA NA VRHNIKI. POVORKA JE BILA DOLGA 1 KM, V NJEJ PA JE SODELOVALA SKORAJ CELA VAS.
TRADICIJO SO DRŽALI SKOZI VSA TA LETA IN VSAKO LETO UPRIZORILI DRUGO MASKO, RAZEN ZADNJE 2 LETI SO SE V IZOGIB KORONE PLAZILI PO BARJANSKIH JARKIH IN PRI TEM NAŠLI ŽABO »KRALJICO MOROSTA«
KATERO VAM DANES PONOSNO PREDSTAVLJAMO.
KOT VIDITE KRALJICO NOSIJO 4 SLUŽABNIKI IN JO ČUVAJO 4 STRAŽARJI SPREMLJAJO JO ŽABICE IN ŽABONI, KI SO DO 3. KOLENA SORODSTVA IN PRIJATELJSTVA.
ŽABA KRALJICA MOROSTA JIH JE NAVDUŠILA, DA SO SE VES ČAS DRUŽILI Z NJO, SE MED SEBOJ LJUBILI IN RAZMNOŽEVALI. ZATO JIH JE DANES TOLIKO TUKAJ Z NAMI.Žabice vas vabijo, da pridete kadarkoli čez leto v Bevke raziskovati čudovito naravo po poteh močvirskih škratov na Malem placu ali po kolesarskih poteh Ljubljanskega barja lahko pa tudi po površinah Športnega parka Bevke.
Pridite na pravo močvirsko dogodivščino v Bevke.
23
BREZGLAVCI Smo na novo odkrita, posebna živeča človeška vrsta, imenovana “Brezglavci”.
Ta neizprosen, kruti svet se lepše vidi skozi “brezglavo”.
Razmišljamo in živimo “brezglavo” – življenje je posebno, lepo, sproščeno in zabavno.
Radi tekamo po “brezglavem” svetu, podobno kot obglavljena kokoš, ki jo gospodorica ni dobro držala.
Brezglavo zapravljamo, brezglavo nazdravljamo in brezglavo se zabavamo.
Priporočamo dragi prijatelji, brezglavo vabljeni v brezglavo zabavo, da razširimo to posebno živečo človeško vrsto in naredimo svet lepši.
24
Zvonko in njegovo spremljevalno vozilo Zvonko in njegovo spremljevalno vozilo.
 25 Fašjenk Dobova Fašjenk Dobova se predstavlja z etnografsko masko KOSEC, ki je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine in je zaščitni znak fobovskega karnevala. Kosec je oblečen v domača lanena oblačila, na glavi je turn in larfa, v rokah pa nosi koso, s katero odganja zimo. S sabo imajo tudi švicarskega gardista.
26
  Kurenti Ormož Kurenti iz Ormoža.
www-stricek-com-117
Predsednikova limuzina